Menu Close

Yaprak aşısı nasıl yapılır

Yaprak aşısı ne zaman yapılır?

Bahar mevsiminde ağaçlara su yürümeye başlamasıyla birlikte kalem ve yarma aşıları yaptığını dile getiren Kervancı, "Yaprak aşısı da altıncı aydan itibaren yapılmaya başlar.

Yaprak aşısı Nedir?

Yaprak aşısı meyve ağaçlarını çoğaltmada kalem aşısına göre daha çok uygulanır. Göz aşısı, küçük fidanlarda uygulanır. Yapıldıkları mevsime göre biri sürgün (yaprak aşısı), diğeri ise durgun aşı olmak üzere iki çeşittir. Sürgün göz aşısı tekniğinde, göz anaca bağlandığı yıl uyanır ve aynı yıl sürgün verir.

Dut yaprak aşısı ne zaman yapılır?

Bahçede yer alan yabani olarak çıkmış dut ağaçlarına göz aşısı ile çeşitlerini değiştiriyoruz. Bu şekilde aşıyı eylül ayı sonuna kadar yapabilirsiniz.

Yaprak göz aşısı ne zaman yapılır?

Mayıs ve Haziran aylarında genelde gözler alınıp göz aşısı yapılmaktadır.

Göz aşısı ne zaman yapılmalı?

Göz aşılarının çoğu, anacın aktif büyüme halinde bulunduğu, kabuğun odundan kolayca ayrıldığı mevsimde yapılır. Göz aşıları uygulandığı dönemlere göre; a) İlkbahar Mart-Nisan aylarında (erken sürgün aşı dönemi). b) Mayıs sonu-Haziran başı (Haziran göz aşısı veya geç sürgün göz aşısı dönemi).

Sürgün göz aşısı ne zaman yapılır?

Sürgün göz aşısında, göz anaca takıldığı yıl uyanır ve aynı yıl sürgün verir. Aşıya, yerine göre, Mayıs sonu veya Haziranın ilk haftalarında başlanır ve Temmuza kadar devam edilir. Aşı sürgünlerinin, kışın şiddetli soğuklardan zarar görmeleri tehlikesi vardır.

Göz aşısı kaç günde tutar?

Bir gözün üst ve altında bir parmak kadar bir kısım bırakıldıktan sonra, gözün altı hafif odunlu olarak kesilir. Anacın tepesinin daha yüksek tarafında iki anacın kesilen kısmına yukarıdan aşağıya doğru sürülerek yerleştirilip, rafya ile sarılır. Göz aşılarının tutup tutmadıkları, aşıdan 15-20 gün sonra belli olur.